WSZYSTKO
ZACZYNA SIĘ
OD MIŁOŚCI
DO NATURY
Pszczelarstwo to pasja. Umiłowanie bliskiego obcowania z naturą. Fascynacja, podziw i szacunek dla pszczół: ich struktury społecznej, hierarchii, zwyczajów, pracowitości. Wiesław Głowiński podpatrywał je od dziecka, opiekując się rodzinami pszczelimi, u boku swojego taty Kazimierza.
Jakie pszczoły, taki miód.
PRZYSŁOWIE CHIŃSKIE
DLACZEGO PSZCZOŁY SĄ TAK WAŻNE DLA NASZEJ PLANETY?
Nie ma bardziej naturalnego i drogocennego daru natury, niż miód: od początku do końca produkowany przez owady niezwykłe i bardzo pożyteczne. Pszczoły miodne przy okazji zdobywania nektaru i pyłku, zapylają rośliny, które dzięki temu wydają więcej plonów, a owoce i warzywa są dorodniejsze. Bez zapylenia upraw przez pszczoły, zbiór byłby niemożliwy. Dzięki pracowitości tych owadów, zarówno ludzie jak i zwierzęta, mają co jeść. Bez pszczół nasza planeta nie przetrwa.
JAK POWSTAJE NATURALNY MIÓD?
Miód powstaje z nektaru kwiatów. Po przylocie do ula, pszczoła, która zebrała pyłek kwiatowy, przekazuje go robotnicy ulowej, która po przerobieniu nektaru na miód, składa jego krople w komórkach plastra i zasklepia go, by odciąć dopływ powietrza.